Τα οφέλη του να φτιάχνει ένα παιδί μόνο του τη βαλίτσα του!

Καλοκαίρι, διακοπές με παιδιά και κατασκήνωση. Ήρθε η ώρα για να ετοιμάσετε βαλίτσες. Πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να φτιάξει μόνο του τη βαλίτσα του?  Η απάντηση είναι ότι μπορεί και επίσης θα το κάνει με μεγάλη χαρά. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ιδέα των διακοπών στη θάλασσα ή στο βουνό.  Συζητήστε με το παιδί  τι πιστεύει ότι χρειάζεται να έχει μαζί του στις διακοπές και κάντε τη λίστα μαζί. Αφού συγκεντώσετε όλα όσα θα μπουν στη βαλίτσα αφήστε το να τα τοποθετήσει και βοηθήστε το όπου χρειάζεται.

Ποια είναι τα οφέλη;

  • Οργάνωση: Μαθαίνει να οργανώνει τα αντικείμενά του με έναν λογικό τρόπο, να σκέφτεται τι χρειάζεται και να αποφεύγει τα περιττά πράγματα.

 

  • Σχεδιασμός: Πρέπει να σκεφτεί για τις ανάγκες του για όλο το ταξίδι, να προνοήσει για διάφορες καταστάσεις (καιρός, δραστηριότητες κ.λπ.).
  • Αυτονομία: Καλλιεργείται η αίσθηση της ανεξαρτησίας, καθώς μαθαίνει να φροντίζει μόνο του για τον εαυτό του.

 

  • Αυτοπεποίθηση: Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής επιτυχώς ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και του δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις μόνο του.

 

  • Κριτική Σκέψη: Μαθαίνει να σκέφτεται τι είναι απαραίτητο και τι όχι, να κάνει επιλογές και να λαμβάνει αποφάσεις για το τι θα πάρει μαζί του.

 

  • Επίλυση Προβλημάτων: Αν κάτι δεν χωράει ή αν δεν έχει αρκετό χώρο, πρέπει να βρει λύσεις και να κάνει συμβιβασμούς.

 

  • Υπευθυνότητα: Αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πράγματά του, μαθαίνοντας έτσι να είναι υπεύθυνο για τα προσωπικά του αντικείμενα.

 

  • Διαχείριση Χρόνου: Πρέπει να προγραμματίσει τον χρόνο του για να φτιάξει τη βαλίτσα έγκαιρα, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση του χρόνου και την ικανότητά του να διαχειρίζεται τον χρόνο του αποτελεσματικά.

 

  • Γνώση: Μέσα από την εμπειρία αυτή, το παιδί μαθαίνει ποια αντικείμενα είναι σημαντικά για διάφορα είδη ταξιδιών και καταστάσεων.

 

  • Προσαρμοστικότητα: Μαθαίνει να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες και να προνοεί για διάφορες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.

Η διαδικασία του να φτιάχνει ένα παιδί μόνο του την τσάντα του ή τη βαλίτσα του αποτελεί μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία που το βοηθά να αναπτύξει πολλές και σημαντικές δεξιότητες που θα του είναι χρήσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Τα παιδιά από τριών ετών και πάνω είναι σε θέση να αρχίσουν να φτιάχνουν τα πρώτα τους πράγματα. Αγοράστε τους μια τσάντα πλάτης ή μια μικρή βαλίτσα για να οργανώσουν και να τοποθετήσουν μέσα όλα τα παιχνίδια που θέλουν να πάρουν μαζί. Στην αρχή θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο αλλά αξίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *